Erken Teşhis Prostat Hastalıklarında Tedavi Şansını Artırıyor
Prostat hastalıkları erkeklerde idrar yollarını etkileyen ve özellikle ileri yaşlarda cinsel işlev bozukluklarına neden olan sağlık sorunlarından biridir. Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Güler prostat hastalıkları hakkında konuştu. Prostat sağlığının erkeklerin cinsel fonksiyonları ve idrar yollarının düzgün çalışması için son derece değerli olduğunu belirten Prof. , etkili tedavi şansı o kadar yüksek.”
Prostat erkeklerde bulunan ve idrar yollarının başlangıcında bulunan bir organdır. İdrar ve semen atılımı için değerlidir. Prostat sağlığının bozulması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Prostat kanseri, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), prostatit gibi hastalıkların ortasında yer alır.
PROSTAT KANSERİNE DİKKAT
Prostat bezinin yaşlanmasına bağlı olarak prostat büyümesi gelişir. Bu durum aynı zamanda iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak da bilinir. Büyümüş bir prostat mesane çıkışını tıkayarak idrara çıkma, prostat ağrısı ve prostat iltihabına neden olabilir. Prostat iltihabı (prostatit), prostat iltihabından kaynaklanan ve prostat ağrısına neden olabilen bir durumdur. Prostat ağrısı, idrar yollarının prostat bezine yakın idrar yolundan geçen kısmında hissedilen ağrıdır, testislerde, peniste, alt karın ve bel bölgesinde de hissedilebilir.
Prostat tedavisi tanıya göre değişir. Prostat büyümesi ve prostatit tedavisi antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlarla yapılabilir. Prostat büyümesinde doktorunuz gerekli görürse cerrahi müdahaleler de uygulanabilir.
Prostat kanseri, prostat hücrelerinin olağandışı büyümesinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Prostat kanseri erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. Ancak semptomları diğer prostat hastalıkları ile benzer olduğu için teşhis edilmesi zor olabilir.
Prostat kanseri konuşuluyorsa ilaç tedavisi için radyoterapi, kemoterapi veya hormon tedavisi gibi sistemler ile cerrahi yöntemlerin bir kombinasyonu kullanılabilir. Prostat kanseri ve diğer prostat sorunları erken teşhis edildiğinde daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Prostat kanseri için önerilen tarama testi PSA (prostat spesifik antijen) testidir. Bu test, erkeklerin kanındaki PSA düzeylerini ölçer. Yüksek PSA seviyeleri prostat kanseri olasılığını gösterir ve erken müdahale ile aktif bir tedavi planı oluşturulabilir.
CİNSEL İŞLEVSEL BOZUKLUK BELİRTİLERİ OLABİLİR
Prostat hastalıklarının erken tedavisi için belirtilerin uygun şekilde gözlemlenmesi ve rutin sağlık muayenelerinin ihmal edilmemesi önemlidir. Prostat hastalıklarının yaygın semptomları şunları içerir:
• Sık idrara çıkma
• İdrar yapmada zorluk
• İdrarda kan görmek
• İdrar yaptıktan sonra damlama veya sızıntı
• İdrar yapamama veya idrar yaparken ağrı
• Erektil disfonksiyon
• Düşük cinsel istek
Prostat hastalıklarına karşı önlem almak için sistematik olarak egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol kullanımından kaçınmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek önemlidir. Doktorunuz tarafından önerilen rutin tıbbi kontroller ve tarama testleri, prostat sorunlarının erken teşhisinde en değerli önlemlerdir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı